Konu çikolata olunca elbette bir çikolatalı kek tarifi vermemek olmazdı. Emeklerinden dolayı arkadaşıma çok teşekkür ediyorum ve yazmış olduğu tarifi paylaşıyorum.
DAMLA ÇİKOLATALI KEK/MUFFIN
Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı şeker (biraz daha tatlı olsun isterseniz 2 yemek kaşığı daha ilave edebilirsiniz)
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket hamur kabartma tozu
- 1 paket şekerli vanilin
- 1 yemek kaşığı kakao
- 1 çay bardağı damla çikolata
- Orta boy kek kalıbı veya muffin kalıpları
Hazırlanışı
Kek yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığında olmasıdır. Fırın da mutlaka önceden ısıtılmalıdır.
Öncelikle fırını 180°C’ye getirelim ve kek harcını hazırlama hızımıza göre önceden ısıtmaya başlayalım.
Bir kapta toz şeker ve yumurtaları iyice çırpalım. Ben bu işlemi mikserle yapmayı tercih ediyorum. Yeterince çırptıktan sonra (krema kıvamına gelmesi ve köpükleri görmemiz lazım) süt ve sıvıyağı da ekleyip çırpma işlemine devam edelim.
Toz halindeki malzemelerin ayrı bir kapta hazırlanması gerekiyor. Un, kabartma tozu, vanilin ve kakaoyu eleyerek karıştıralım. Damla çikolataların bir kısmını bu aşamada ilave edelim.
Unlu karışımı yavaş yavaş hazırladığımız sıvı karışıma ilave edelim. Ben bu aşamada mikseri bırakıp tahta kaşık kullanıyorum.
Kullanacağınız kek ya da muffin kalıplarını yağlayıp hafifçe de unlarsanız kekiniz kalıptan daha rahat çıkacaktır.
Kek harcımızı kalıba döktükten sonra ayırdığınız damla çikolataları üzerine serpiştirip fırının orta katında pişirmeye başlayalım.
Özellikle ilk 15-20 dk fırının kapağını kesinlikle açmayalım ki kekimiz sönmesin. Kekin içinin pişip pişmediğini kürdan yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Batırdığınızda kürdan temiz çıkıyorsa kekimiz pişmiş demektir.
Piştikten sonra kalıptan çıkarmadan önce biraz bekleyelim. Beklerken kekin yanına çay ya da kahve hazırlamak hiç de fena olamaz gibi geldi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder