19 Ocak 2014 Pazar

Kedi ve Müzik



Bu başlıkta ilk aklıma gelen “The Joker” şarkısı oldu. Sözlerinde kedilere ilişkin bir şey bulunmamasına karşın bu şarkıya Fatboy Slim tarafından yapılmış klipte bir dolu tatlı kedi oynatılmış. Elbette ustalara saygı gereği öncelikle şarkının asıl sahibi Steve Miller Band müzik grubu ile ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum.

Steve Miller Band'in kurucusu ve solisti olan Steve Miller 5 Ocak 1943 tarihinde Milwaukee/Wisconsin’de doğmuştur. İlk grubunu “Marksmen” adıyla henüz 12 yaşındayken kuran Steve Miller, 1962 yılında Wisconsin Üniversitesi’ne başlamıştır. Burda da “Ardell” isminde yeni bir grup kurmuştur. Son sınıfta “Karşılaştırmalı Edebiyat” alanında diplma almasına yalnızca 6 saatlik kredisi kalmışken okulu bırakmış ve babasının endişelerine karşın annesinin teşvik etmesi sonucu kariyerine müzikle devam etme kararı almıştır. Miller bir reportajında; okulu bırakıp müzik yapma kararını ailesine açıkladığında babasının kendisine deliymiş gibi baktığını, ancak annesinin “Bunu şimdi yapmalısın.” dediğinden bahsetmiştir.

Daha sonra Miller Chicago’ya gitmiş ve gece klüplerinde çeşitli blues gruplarıyla birlikte müzik yapmıştır. 1966 yılında Steve Miller Band’i kuran Miller, grubun vokalistliğini de kendisi üstlenmiştir. Grubun ilk albümü 1968 yılında “Children’s of Future” adıyla çıkmış ve grup 2011 yılına kadar toplam 18 albüme imza atmıştır.
Sanırım Steve Miller Band’in en çok bilinen şarkısı 1976 yılında çıkan “Fly Like an Eagle” albümünde yer alan “Serenade”dır, ancak konumuız itibariyle sadece 1973 yılında çıkan 8. albümüyle aynı adı taşıyan “The Joker” şarkısından kısaca bahsedeceğim.  Öncelikle şarkının sözlerini vereyim:

Some people call me the space cowboy, yeah
Some call me the gangster of love
Some people call me Maurice
'Cause I speak of the pompitous of love

People talk about me, baby
Say I'm doin' you wrong, doin' you wrong
Well, don't you worry baby, don't worry
'Cause I'm right here, right here, right here, right here at home

'Cause I'm a picker, I'm a grinner
I'm a lover and I'm a sinner
I play my music in the sun

I'm a joker, I'm a smoker
I'm a midnight toker
I get my lovin' on the run

You're the cutest thing that I ever did see
I really love your peaches, want to shake your tree
Lovey-dovey, lovey-dovey, lovey-dovey all the time
Oee baby, I'll sure show you a good time

'Cause I'm a picker, I'm a grinner
I'm a lover and I'm a sinner
I play my music in the sun

I'm a joker, I'm a smoker
I'm a midnight toker
I sure don't want to hurt no one

People keep talking about me, baby
They say I'm doin' you wrong
Well, don't you worry, don't worry
No, don't worry, mama, 'cause I'm right here at home

You're the cutest thing I ever did see
Really love your peaches, want to shake your tree
Lovey-dovey, lovey-dovey, lovey-dovey all the time
Come on baby now, I'll show you a good time


Şarkının yazarı Steve Miller olmakla beraber şarkıdaki “Lovey-dovey” kısmı Memphis Edward Curtis ve Ahmet Ertegün imzasını taşımaktadır.

Kedilerle ilgili kısma gelecek olursak…
İngiliz DJ Norman Quentin Cook, sahne adıyla Fatboy Slim 2004 yılında çıkardığı “Palookaville” albümünde “The Joker” şarksını sözlerinde ufak değişiklikler yaparak “cover”lamıştır. Şarkının klibinde de en başta bahsettiğim gibi çok şirin kedicikler oynamıştır.


Kliple ilgili olarak yorumuna katıldığım bir Ekşi Sözlük yazarından (mortanius) alıntı yapmak sanırım yeterli olacaktır:

“süper eğlenceli bir klip! defalarca izledim ama bir o kadar daha izlerim sıkılmadan.. düşük bütçeyle de gayet güzel klip yapılabildiğinin en güzel örneklerinden biri kanımca.(bizim şarkıcılara ders olsun) kedilere yüklenen roller ve giydirilen giysiler, içlerinde bulundukları ortamlar falan harika, çok iyi düşünülmüş.. maurice's place'teki televizyondaki kedi dövüşü, işe giden kediler, belediye işçisi kediler, polis kedi, evsiz kedi, ondan sonraki haydut kedi.. hepsi birer harika! (trolley station'daki ördekler de çok tatlılar) ayrıca dikkat ettim, esas kedimiz catnipe tam 500$ veriyor. dolarların üzerinde de franklin yerine bi kedi resmi olsaymış iyi bir detay olurmuş.. kafayı bulma efektleri de ayrı güzellikte olmuş. dikkat ettiğim bir detay daha var, kedinin bir tanesi paso arabaların önüne atlayıp duruyor, iki kez ezilme tehlikesi geçirdi klipte (1- klibin ortasında, şehir merkezini gösterirken jipin önüne inerek 2-fatboy slim konser kuyruğunda beklerken yola atlıyor). pikabın üstünde dönen kediye de epey bir güldüm; ordan inmeyi bırakın, dönerken arada bir sağına soluna bakarak mekanizmayı çözmeye çalışıyor. on/off switchini arıyor sanki. en beğendiğim noktalardan biri de, klibin başındaki "meowvember" muhabbeti oldu. yalnız klibin ortalarındaki kedinin ne yaptığını anlamadım. mahallenin delisi midir nedir? kafasındaki nesneyi çıkarmak için çırpınıp duruyor hayvan, yazık. kafasındakinin ne olduğunu da çözebilmiş değilim bu arada.. sonuç olarak, strongly recommended bir klip. kesinlikle izleyin!
10.12.2007  19:20  mortanius

Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder